Razvoj cikloturizma u Crikvenici

U Hrvatskoj je danas sve popularniji cikloturizam; grana turizma čiji je cilj promicati zdraviji život i pridonijeti očuvanju okoliša.

Cikloturizam zapravo označava razgledavanje destinacije na dva kotača. To je savršena i jedinstvena prilika za opuštanje, odmaranje i uživanje u svemu onome što određena destinacija nudi svojim posjetiteljima.

U cikloturizmu osobito pImage result for Razvoj cikloturizma u Crikvenicirednjači Crikvenica, koja je već pripremila projekt pod nazivom Biciklom po rivijeri. Projekt će se financirati iz europskih fondova. Dio novca dodijelit će Ministarstvo turizma, a ostatak grad. Plan je obnoviti i proširiti postojeću infrastrukturu izgradnjom mjesta za bicikle, proširivanje biciklističkih staza te, naravno, nabava električnih bicikala.

Električni bicikli postavit će se na četiri lokacije: u Dramlju, Crikvenici, Selcu i Jadranovu, a bit će dostupni svima u bilo koje doba dana, kroz sve dane u tjednu.

Osim u Crikvenici, električni bicikli su u planu i za ostatak Primorsko-goranske županije, a cjelokupni projekt iznosit će više od 2 milijuna kuna.

Crikvenica je odavno prepoznala važnost cikloturizma, jer je već izgrađeno oko 300 km biciklističkih staza što uz obalu, što u zaleđu. Ono što je najvažnije je to da se njima mogu koristiti svi; od mladih do starih. Postoje lakše staze namijenjene rekreativcima, ali i one nešto zahtjevnije koje su izgrađene na brdovitim područjima te su kao takve idealne za profesionalce.

Prednosti cikloturizma u Crikvenici

S obzirom na to da je riječ o popularnoj turističkoj destinaciji koja ove godine slavi 130 godina uspješnog turizma, česte su velike gužve u gradu, osobito preko sezone. Korištenje bicikala umjesto automobila idealan je način da se oslobode pretrpane prometnice. Osim toga, neće biti potrebe za izgradnjom dodatnih parkirnih mjesta za automobila.

Električni bicikli su ekološki prihvatljivi, jer ne dolazi do ispuštanja štetnih plinova. Samim time pridonosi se očuvanju prirode i okoliša.

Cikloturizam promiče i zdraviji život, a prirodne ljepote Crikvenice su još veći poticaj za njegov razvoj.