Provedite nezaboravan dan na Brijunima

Image result for Provedite nezaboravan dan na BrijunimaNacionalni park Brijuni prostire se na 33,9 km2, nalazi se u Istarskoj županiji, u blizini grada Pula. Brijuni se sastoje od 14 otoka i otočića, koji zajedno stvaraju prekrasnu, jedinstvenu sliku – mnoštvo zelenih točkica na prekrasnom plavom moru.

Park se nalazi na Jadranskoj obali, na hrvatskom dijelu Jadrana, a utemeljen je 27. listopada 1983. godine. Godišnje ga u prosjeku posjećuje 160.000 osoba, što ga čini jednom od omiljenijih turističkih destinacija Hrvatske.

Osim prirodnih ljepota, zaštićene flore i faune na otoku, nudi se i bogata ponuda kulturnih i povijesnih objekata, koji svjedoče o prošlim vremenima.

Brijunima se prilazi trajektom od mjesta Fažana, a jedino mjesto koje je kroz cijelu godinu otvoreno za posjetitelje je Veliki Brijun, koji ima sveukupnu površinu od 7 četvornih kilometara i kojeg okružuju ostali manji otoci: Mali Brijun, Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim.

Na Otoku Mali Brijun od 2001. godine se svakoga ljeta održava predstava „Kralj Lear“ u režiji Kazališta Ulysses, zbog čega je isti otok postao kazališno središte i domaćin prave kultne predstave.

Vjeruje se kako je život na Brijunima Brijuni započeo u trećem tisućljeću prije Krista, dok se u prvom tisućljeću prije Krista tu nastanilo ilirsko pleme Histri, odakle potječe ime istarske regije. Na otoku su također ostali i mnogobrojni tragovi rimske i bizantinske vladavine.

Otok je moguće djelomično obilaziti vlakićem, što posebno razveseli najmlađe posjetitelje. Obilaskom je neizbježno primijetiti očuvanu mediteransku makiju i egzotične životinjske vrste koje nastanjuju otok: slonovi, ljame, deve, zebre, indijske krave i nojevi.

Vrlo posebna atrakcija je i Brijunski vrt, koji je osnovan 2007. godine, prostire se na 17.000 metra kvadratnih i koji broji 169 vrsta autohtonih biljaka.

Obilazak otoka traje 4 sata i za odrasle stoji 210 kuna za srpanj i kolovoz, 200 kuna za lipanj i rujan te 170 kuna za ožujak, travanj, svibanj i listopad. Posebni se popusti primjenjuju za djecu, invalide, grupne posjete i za goste hotela na Brijunima.