Staza sedam slapova u Istri

Ako se odlučite posjetiti Istru i volite avanture u prirodi, Staza sedam slapova je nešto što jednostavno morate vidjeti i probati. Prolazeći kroz netaknutu prirodu koja se nalazi u okolici Grada Buzeta i korita rječice Drage i rijeke Mirne, otvoriti će vam se nevjerojatni pejzaži, okićeni bezbrojnim jezercima, slapovima i potocima. Imati ćete osjećaj da se nalazite na drugoj planeti.

Tu ćete naići i na tzv. kotlima, prekrasna kamena udubljenjima u koritu rijeke koja su modelirana prolaskom vode.

Svako godišnje doba donosi poseban doživljaj Staze sedam slapova, pa ćete ljeti tu pronaći osvježenje od vrućine, a zimi ćete uživati o obilju vode koja teče svugdje oko vas.

Image result for Staza sedam slapova u IstriStart staze nalazi se u Buzetu, kod Istarskog vodovoda. Tu počinje uspinjanje sjevernom stazom rijeke Mirne. Na samom je početku smješten adrenalin park, koji će tijekom ljetnih mjeseci razveseliti sve najmlađe i koji će vaš jednodnevni izlet pretvoriti u pravu avanturu.

Nakon prvog, strmovitog djela staze, pejzaži se neprestano mijenjaju: od šume do kamenitih korita, od slapova do strmovitih stijena, od starih rudnika ugljena do obrađenih polja, od prirodnih kanjona do bajkovitih šumskih stazica, od zapuštenih sela sa starim kamenim kućama do staze koja prati rijeku Mirnu.

Negdje na sredini puta, naići ćete na Napoleonov most, prekrasnu povijesnu uspomenu nekadašnjih vremena, koja posjetiteljima daje osjećaj da je na tom području vrijeme uistinu stalo. Avantura se nalazi na svakom uglu te staze, pa ćete u zadnjem dijelu, tijekom hladnijih mjeseci, morati izuti cipele i preći rijeku Mirnu, i to čak tri puta. Oduševljenje najmlađih je u tom dijelu zagarantirano – biti će to nešto što će pamtiti cijeli život. Nevjerojatno je kako je taj dio prirode ostao netaknut i koliko je emocija moguće doživjeti duž ove prekrasne staze.

Staza je sveukupno duga 13,27 kilometra, najviša točka se nalazi na 318 m nadmorske visine i trebati će vam sveukupno 5 sati hoda da ju u cijelosti prijeđete.