Najljepši slapovi u Hrvatskoj

Osim brojnih nacionalnih parkova, prirodnih rezervata i parkova prirode, slapovi u Hrvatskoj često privlačebrojne turiste širom svijeta. Ima ih zaista pregršt, no donosimo one najljepše.

RastoImage result for Rastočki slapovički slapovi

Rastoke su malo pitoreskno mjestašce u blizini Slunja. Na ovom području rijeka Slunjčica utječe u Koranu te pritom stvara mnoštvo malih brzaca, slapova i jezera. Najpoznatiji slapovi u Rastokama su Vilina kosa, Hrvoje i Buk. Zbog svojih arhitektonskih, etnografskih i prirodnih vrijednosti, Rastoke su upisane u Registar nepokretnih kulturnih spomenika. Oko prekrasnih slapova nalazi se nekoliko domaćinstava u kojima svi zainteresirani mogu iznajmiti sobu i produžiti boravak i uživanje u prirodnim ljepotama rastočkih slapova.

Veliki slap

Veliki slap je najviši slap u Hrvatskoj i dio je Donjeg jezera Nacionalnog parka Plitvička jezera. Zbog svoje ljepote i nadmoći, Veliki slap smatra se najljepšim od 16 slapova u ovom nacionalnom parku. Plitvička jezera zasigurno su jedan od najljepših nacionalnih parkova u Europi. Špilje, šume, livade, potoci, rijeke, slapovi, različite vrste flore i faune Plitvica privlače turiste iz cijelog svijeta. Doživljaj je zaista jedinstven, osobito zimi kada je sve čarobno i prekriveno ledom. Čarolija jezera i slapova traje preko cijele godine.

Skradinski buk

U Hrvatskoj je osobito poznat još jedan nacionalni park, Krka. Na istoimenoj rijeci Krki nalazi se najveći slap, Skradinski buk. Nalazi se na samom kraju rijeke, u blizini Skradina. Otuda i dolazi ime Skradinski buk. Buk je zapravo kaskada koja se sastoji od prekrasnih manjih vodopada i jezera te kao takva predstavlja savršenu turističku atrakciju, posebno u ljetnim mjesecima kada se može opustiti i pronaći osvježenje u hladnoj vodi jezera.

Slapovi Mrežnice

Rijeka Mrežnica ubraja se u najzanimljivije prirodne vodotoke. A kako i ne bi, kada njezini kanjoni, slapovi, mlinovi i izvori privlače svojom ljepotom. U sklopu Mrežnice nalazi se više od 90 manjih slapova koji prelaze rijeku. Bez obzira na to što se ni jedan slap na Mrežnici ne može natjecati s vodopadima Plitvičkih jezera, njihova jedinstvenost i raznolikost oblika čine ih posebnima.