Najljepše špilje u Hrvatskoj

Hrvatska je prepuna prirodnih atrakcija koje oduševljavaju posjetitelje iz raznih krajeva svijeta. Tu su slapovi, nacionalni parkovi, špilje i ostali fenomeni.

Image result for Najljepše špilje u HrvatskojModra špilja

Otok Biševo nalazi se na suprotnoj strani otoka Visa. Osim uživanja u najukusnijem vinu i prekrasnim pješčanim plažama, Biševo je najpoznatije po špilji pod nazivom Modra špilja.

Modra špilja jedan je od najljepših prirodnih fenomena ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Špilja je otvorena za javnost davne 1884. godine kada se urušio vanjski ulaz i načinio prolaz za brodove. I dan danas taj se vanjski otvor koristi kao ulaz za turističke brodove. Špilja ima još jedan ulaz i to na južnoj strani. Važno je napomenuti da je taj otvor ispod razine mora. Na taj način sunčeva svjetlost prodire unutar špilje i stvara karakterističnu plavu (modru) boju, dok ostali predmeti u moru dobivaju srebrni odraz. Odatle i naziv Modra špilja. Ovo je zasigurno najpopularnija špilja u Hrvatskoj!

Špilja Lokvarka

Još jedna prirodna atrakcija u Hrvatskoj je špilja Lokvarka. Ona je poput Modre špilje otvorena za turiste. Ujedno, ubraja se u najveće špilje unutar granica Hrvatske.

Špilja Lokvarka pravi je izazov za speleologe, ali i sve druge koji su željni avanture. Zbog iznimne ljepote, raznolikosti i raznovrsnih ukrasa u špilji, proglašena je spomenikom prirode.

Špilja Vrelo

Špilja Vrelo nalazi se u Gorskom kotaru. Vjeruje se da je stara između 3,5 – 4 milijuna godina. Iako je njezina dužina tek 300-tinjak metara, bogata je stalaktitima i stalagmitima, koji pridonose potpunom ugođaju. Na kraju špilje nalazi se izvor vode, stoga je špilja poplavljena u kišnim razdobljima. S obzirom na to da u špilji ne postoji niti jedna stepenica, prigodna je za invalide, djecu te za starije osobe. Posjeti u špilji obavljaju se uz stručno vodstvo te traju oko pola sata. Špilja Lokvarka zaista predstavlja jedinstveni i atraktivni fenomen koji vrijedi posjetiti.